Heroïsche tweede plek voor Verstappen

Max Verstappen heeft op fantastische wijze de tweede plek gepakt tijdens de tweede race van het Europees Kampioenschap Formule 3 op het circuit van Imola. De jonge Nederlander had zich als beste gekwalificeerd, maar moest door een gridstraf van de elfde plek starten. Tijdens het vorige weekeinde op de Nürgburgring moest hij van motor wisselen, wat een straf opleverde.

Verstappen kon al snel een aantal posities winnen en lag op de zesde plek toen de safety car naar buiten kwam. Bij de herstart haalde hij gelijk Nicholas Latifi in, waarna ook kampioenschapsleider Esteban Ocon er niet veel later aan moest geloven na een schitterende inhaalactie. 

Kort daarop moest Antonio Fuoco vanwege een probleem de pits in, waardoor Verstappen opschoof naar plek drie. Lang leek het erop dat hij derde zou worden, tot hij in de slotfase toch weer heel dicht bij Antonio Giovinazzi kwam. Inhalen leek echter niet meer te lukken, maar daar dacht toekomstig F1-coureur Verstappen anders over: Op het laatste rechte stuk kwam hij uit de slipstream van de Italiaan, waarna hij hem vlak voor de streep passeerde. Het verschil tussen Verstappen en Giovinazzi was uiteindelijk slechts 0,019 seconden.

De winst in Imola ging naar de Brit Tom Blomqvist, die door de gridstraf van Verstappen vanaf poleposition mocht vertrekken. In het kampioenschap heeft hij - na het niet finishen van Verstappen in race één - de Nederlander ingehaald en de tweede plek gepakt, terwijl Ocon nog altijd hard op weg lijkt naar de titel.

Om 16.00 uur staat zondag de derde en laatste race in Imola op het programma. Ook voor die race was Verstappen de snelste in de kwalificatie, maar dit keer heeft hij geen gridstraf meer en mag hij dus vanaf poleposition starten. De race zal live te zien zijn op de officiële site van het kampioenschap.