Windhoos beschadigt zes boerderijen in Zelhem

In het Gelderse Zelhem heeft een windhoos zes boerderijen beschadigd. Ook zijn tientallen bomen omgewaaid. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zaterdag. Niemand raakte gewond.

De boerderijen liggen langs de Slangenburgweg. Het is nog niet bekend hoe de boerderijen er precies aan toe zijn. Een boerderij moet in ieder geval worden gestut, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio.

Op de weg liggen meerdere omgevallen bomen. De weg is hierdoor geblokkeerd. De brandweer is ingeschakeld om de weg vrij te maken.

Windhozen komen in Nederland jaarlijks enkele tientallen keren voor. Veelal gaat het om kleine hoosjes die snel verdwijnen, soms richt een windhoos flinke schade aan. Vorig jaar trok een windhoos over Wijk bij Duurstede. In twee minuten raakten toen huizen en auto's beschadigd.

Windhozen ontstaan in onweersbuien als de lucht in een klein deel van een wolk snel opstijgt. Als de lucht steeds sneller gaat draaien ontstaan rotatiesnelheden van een paar honderd kilometer per uur.