'Sjoemelen met geprint treinkaartje doodeenvoudig'

Treinreizigers die met een thuis uitgeprint kaartje reizen kunnen kinderlijk eenvoudig sjoemelen met de plaats van bestemming. De plaatsnaam kan op de computer gewijzigd worden in een station dat veel verder ligt. De e-tickets worden bovendien niet of nauwelijks gecontroleerd. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag.

Iemand die een kaartje van Amsterdam Centraal naar Amsterdam Muiderpoort koopt, moet 2,10 euro betalen. Door Muiderpoort te vervangen door bijvoorbeeld Maastricht en het bedrag (in dit geval 24,70 euro) aan te passen, kan diegene ongehinderd doorreizen naar Limburg.

Beveiligingsexperts bestempelen de uitgeprinte treinkaartjes als 'amateuristisch'. De NS zegt dat er wel manieren zijn om de controleren of de tickets geldig zijn maar in de praktijk wordt dat niet gedaan.

Volgens de NS verdwijnt het probleem vanzelf naarmate er meer poortjes worden afgesloten. Ook moet de apparatuur die conducteurs bij zich dragen om ov-chipkaarten te scannen gemoderniseerd worden. Gemanipuleerde e-tickets zouden dan wel te herkennen zijn.