IJssleehockeykampioen hangt slee aan de wilgen

IJssleehockeyer Graeme Murray heeft op 29-jarige leeftijd een punt achter zijn loopbaan gezet. De Canadees wil zich gaan richten op het opleiden van jonge spelers van de spectaculaire paralympische sport, waarover in onze special naar aanleiding van de Spelen in Sochi meer te lezen valt.

Murray werd op driejarige leeftijd getroffen door een virus, wat zich verspreidde naar zijn ruggenmerg en uiteindelijk voor verlamming zorgde. Toen hij ouder werd stopte dat hem echter niet en nadat hij in contact kwam met ijssleehockey was Murray verkocht. Niet veel later, hij was nog maar vijftien jaar oud, maakte hij zijn debuut voor het Canadese team. In 2002 en 2004 zat hij in het team dat op de Spelen en het WK vierde werd, maar daarna kwamen de successen.

In 2006 kwam het absolute hoogtepunt, met paralympisch goud in Turijn. Vier jaar laten werd Canada in eigen land teleurstellend vierde, maar dit jaar kwamen ze in Sochi met brons toch weer op het podium. Tussendoor werden nog meerdere grote titels gepakt. In 2008 en 2013 maakte Murray deel uit van het team dat de wereldtitel won, in 2009 en 2012 was er WK-brons. Ook won Murray met zijn land vier keer de prestigieuze World Sledge Hockey Challenge.

"Het was geen makkelijke keuze om mijn slee aan de wilgen te hangen", aldus Murray. "Ik ben echter nog niet klaar met ijssleehockey, want ik wil een soort mentor worden voor talenten en daarnaast wil ik helpen om de sport nog verder te promoten. Het is tijd om iets anders te gaan doen. Ik ben heel erg trots op mijn carrière, maar heb ook erg veel zin in de toekomst."

Murray (29) in gevecht met een Japanner tijdens de Spelen in Vancouver in 2010, waar Canada teleurstellend het podium niet haalde (Foto: Getty)