IOC belooft Armenen veiligheid tijdens Spelen Baku

IOC-president Thomas Bach heeft Armenië beloofd dat het IOC er alles aan zal doen om de Armeense sporters veilig deel te laten nemen aan de Europese Spelen in 2015. Die worden gehouden in Baku in Azerbeidzjan, een land waar Armenië officieel nog altijd mee in oorlog is vanwege het conflict rondom de regio Nagorno-Karabach.

Bach deed zijn toezegging tijdens een werkbezoek in Armenië, samen met onder meer Patrick Hickey, president van het Europees Olympisch Comité, en een aantal IOC-leden. De Armeense president Serzh Sargsyan ontving de delegatie onder leiding van Bach, die vooral de plannen over de eerste Europese Spelen kwam bespreken. 

Tijdens het gesprek werd nog maar eens besproken dat sport en politiek toch steeds meer samen moeten werken, iets wat voor Bach sinds het begin van zijn presidentschap een belangrijk onderwerp is geweest. Zo noemde hij de gedachte dat sport en politiek gescheiden moeten blijven eerder al erg ouderwets en niet realistisch.

Vanwege de relatie tussen Armenië en Azerbeidzjan - landen die nagenoeg geen diplomatiek contact hebben - bestonden er twijfels over de deelname van het Armeense team aan de Spelen in Baku. Dat lijkt nu toch door te kunnen gaan, waarmee duidelijk wordt dat sport een politiek belangrijke rol kan spelen. Zo kwamen eerder al de gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea op gang, nadat een grote Noord-Koreaanse delegatie mee had gedaan aan de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon.