Cor van der Geest luidt noodklok over topjudo

Cor van der Geest heeft in een open brief de noodklok geluid over de staat van het topjudo in Nederland. De voormalig technisch directeur, die eind 2012 met pensioen ging, haalt daarin hard uit naar Judobond Nederland (JBN) en sportkoepel NOC*NSF. Naar eigen zeggen is de 69-jarige vader van voormalig topjudoka's Dennis en Eelco van der Geest voorgelogen. 

Van der Geest had een visiestuk geschreven over het topjudo in 2020 over de toekomst van de sport. Dit stuk is later aangepast zonder medeweten van Van der Geest zelf. Met de nieuwe visie is later ingestemd door de bondsraad van de JBN en ook NOC*NSF. In de visie van Van der Geest worden de vier steunpunten (Haarlem, Rotterdam, Heerenveen en Eindhoven) van het judo geoptimaliseerd zodat er vanuit die punten maatwerk geleverd kon worden. Destijds heeft hij geen wanklank gehoord op deze visie. 

In de visie die uiteindelijk aangenoemen is, zou de topsport worden gecentraliseerd op Papendal en zouden alle topjudoka's daar moeten trainen op één centrale locatie. Volgens Van der Geest zorgt centralisatie juist voor een gebrek aan concurrentie omdat de rivaliteit tussen de verschillende clubs verdwijnt.

Ook zegt Van der Geest verkeerd voorgelicht te zijn over de financiële middelen binnen het judo. NOC*NSF zou over drie miljoen euro gesproken hebben terwijl toen de budgetten verdeeld werden dit bedrag veel lager uitviel. Van der Geest veegt de vloer aan met algemeen directeur Theo Fledderus en bestuurslid topsport Koos Letterie. 

Van der Geest vraagt zich vervolgens af waarom bepaalde personen het voorstel voor centralisatie steunen. Over Koos Letterie, bestuurslid topsport, zegt hij: "Ik vermoed dat het een persoonlijke actie tegen Cor van der Geest is, of zou Koos willen scoren en op persoonlijk succes uit zijn. Daar lijkt het erg op. Vreselijk. Met Koos was voor eigenlijk iedereen in de topsportorganisatie moeilijk samen te werken. Hij is door de bondsraad als bestuurslid topsport aangesteld, maar het ontbreekt hem aan kennis en het is daarbij ook nog een onmogelijke man." 

Op het WK Judo Nederland presteerde anderhalve maand geleden zeer teleurstellend. In Chelyabinsk werd slechts slechts één medaille behaald, de bronzen van Sanne Verhagen. Slachtoffer dit resultaat was de opvolger van Van der Geest als technisch directeur, Ben Sonnemans. Deze aanstelling verbaasde Van der Geest omdat hij al twaalf jaar uit de topsportwereld was. 

"Naar nu blijkt ging Ben Sonnemans met een forse “geheime” opdracht vanuit NOC*NSF en de JBN aan de slag: snel centraliseren. Consequentie na anderhalf jaar is dat Ben gevallen is, iedereen ruzie met elkaar heeft, dat er totaal geen support is voor de toekomstvisie van de JBN, en het topjudo stuurloos lijkt. Waar is Koos Letterie nu? Waar is Theo Fledderus nu? Waar is het NOC*NSF nu? Ben heeft gefaald, maar Theo Fledderus, Koos Letterie en zeker ook Frans van Dijk hebben net zo hard gefaald. Ben is voor hun karretje gespannen, mogelijk zonder dat Ben dit ooit zelf in de gaten had."

"Ik ben ervan overtuigd dat het achterliggende motief gewoon politiek is en niet omdat dit het beste is voor het topjudo in Nederland in de toekomst." Van der Geest zal zelf niet terugkeren bij de judobond.  "Ik heb mensen vertrouwd die dat mijns inziens naar mij toe niet waargemaakt hebben. Als u denkt dat dit een open sollicitatie is, dan deel ik u hierbij mee dat ik het judo altijd zal helpen, maar ik heb eindelijk recht op pensioentijd."