Gemiddeld twintig procent inkomen naar fiscus

Nederlandse huishoudens droegen vorig jaar gemiddeld 19,7 procent van hun inkomen af aan inkomstenbelasting en premies. De hoogste inkomens dragen bijna 25 procent af, de laagste 8,5 procent. De belastingdruk is de laatste jaren nauwelijks veranderd, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

In totaal kwam er vorig jaar 85,5 miljard euro binnen aan inkomstenbelastingen en premies voor de AOW en de AWBZ. Bijna twee derde hiervan wordt afgedragen door een vierde van de huishoudens: die met de hoogste inkomens van gemiddeld 120.000 euro.

De laagste inkomens, die per huishouden gemiddeld 16.600 euro binnenkrijgen, brachten drie procent van het totaal binnen. Dat lage percentage komt doordat veel huishoudens in deze inkomensgroep van een uitkering of pensioen leven.

Voor deze groepen is de belastingdruk gemiddeld veel lager. Zo betalen gepensioneerden geen premie meer voor de AOW. Zij zijn hierdoor iets meer dan vijftien procent kwijt aan belasting en premies. Huishoudens met een inkomen uit een baan of onderneming dragen ongeveer twintig procent af.