'Hennis kan Defensie niet alleen'

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) moet een staatssecretaris naast zich krijgen. Dat vinden CDA, D66 en ChristenUnie, meldt het tv-programma Nieuwsuur woensdag. De drie oppositiepartijen vinden dat Hennis te veel op haar bordje heeft.

Hennis geeft leiding aan een grote organisatie waar tal van problemen spelen, onder meer met ict en ziekte onder oud-medewerkers door het werken met giftige verf. Daarnaast spelen er steeds meer conflicten in de wereld, waar ook de Nederlandse krijgsmacht bij betrokken is.

"Het is een heel zware belasting, en wat mij betreft te zwaar", zegt ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers in Nieuwsuur. CDA'er Raymond Knops en D66-Kamerlid Wassila Hachchi zijn het met hem eens.

Tot 2010 was er een staatssecretaris van Defensie, die zich bezighield met personeel en materieel. In het eerste kabinet-Rutte is de post geschrapt, omdat de VVD een kleiner kabinet wilde. Dat de wereld wat onvriendelijker kon worden en de post van Defensie wat zwaarder, stond men toen niet bij stil.

Vlag VS achter minister Hennis
Voor een interview bij Nieuwsuur had ze in ieder geval hulp van de VS