Blatter: "WK-ticket Europa naar Afrika"

Wereldvoetbalbaas Sepp Blatter lijkt er alles aan gelegen te zijn om nog vier jaar op het pluche te mogen zitten. De Zwitser wil op het WK voetbal van 2018 in Rusland een extra Afrikaanse deelnemer, omdat het continent 'pijnlijk ondervertegenwoordigd' is. Het bericht komt uit de mond van Theo Zwanziger, bestuurder bij de FIFA.

In het uitvoerend comité van de FIFA heeft Blatter een meerderheid van de leden achter zich, waardoor het een kwestie van tijd lijkt te zijn dat het plan goedgekeurd wordt. Europa zal naast organisator Rusland nog dertien landen deel laten nemen, terwijl Afrika nu op vijf deelnemers staat.

Tijdens het afgelopen WK in Brazilië deelden Europa en Zuid-Amerika de lakens uit. Met Duitsland leverde het mondiale toernooi voor de derde maal op rij een Europese winnaar op. Beste Afrikaanse landen waren Algerije en Nigeria die in de achtste finale sneuvelden. Kameroen, Ivoorkust en Ghana overleefden de groepsfase niet. Het is dan ook UEFA-voorzitter Michel Platini die gepleit heeft voor meer Europese deelnemers, maar de UEFA levert slechts acht van de 25 leden van het uitvoerend Comité van de FIFA.

Dat het plan van Blatter nu naar buiten komt lijkt geen toeval te zijn. De FIFA houdt volgend jaar verkiezingen voor een nieuwe president en de 78-jarige Zwitser wil graag opgaan voor zijn vijfde termijn. Vanuit Europa is veel kritiek op zijn functioneren, onder meer omdat hij de voortdurende corruptie bij de wereldvoetbalbond niet de kop indrukt. Met de steun uit onder meer Afrika wil Blatter aan kunnen blijven.