Timmermans niet in problemen tijdens hoorzitting

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft dinsdagmiddag een hoorzitting in het Europees Parlement zonder problemen doorstaan. Timmermans werd bijna drie uur lang ondervraagd over zijn nieuwe functie als vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Timmermans kreeg veel vragen over zijn rol als eurocommissaris die moet voorkomen dat de EU met overbodige regels komt. Hij omzeilde een antwoord op de vraag of hij vetorecht krijgt, en zei resultaten te willen boeken door middel van overleg. "Ik ga niet als een sheriff door de commissie om collega's te dwingen tot dingen die ze niet willen."

Timmermans kondigde in zijn inleiding aan dat hij begin volgend jaar komt met een lijst Europese voorstellen die moeten worden ingetrokken, omdat ze om zaken gaan die de lidstaten zelf moeten regelen. Later wil hij een akkoord tussen de Europese instellingen over het tegengaan van overbodige regels. "De Europese Unie moet niet meer doen wat leuk is om te doen, maar alleen nog wat echt noodzakelijk is", zei Timmermans.

Naast 'betere regelgeving' wordt Timmermans verantwoordelijk voor het bewaken van de grondrechten. Daarover zei Timmermans dat hij 'alle beschikbare middelen' zal inzetten, indien nodig ook tegen EU-lidstaat Hongarije. In eerste instantie wil hij echter een dialoog met de Hongaarse regering, die veelvuldig wordt beschuldigd van het inperken van de democratie.

Timmermans gaf antwoorden in vijf talen en maakte daarmee duidelijk indruk. Hij kreeg herhaaldelijk applaus, vooral nadat hij eurosceptische parlementariërs van repliek had gediend.