Samsung ziet winst stevig inzakken

Samsung heeft vorig kwartaal aanmerkelijk minder winst geboekt dan in dezelfde maanden van vorig jaar. De Zuid-Koreaanse technologiereus hield onder de streep bijna zestig procent minder over, zo maakte Samsung dinsdag in zijn voorlopige derdekwartaalcijfers bekend. De operationele winst kwam daardoor uit op 4,1 biljoen won (ruim drie miljard euro).

De producent van onder meer de Galaxy-telefoons presteert ver beneden de verwachting van de financiële markten. Analisten gepeild door Factset hadden voor het publiceren van de cijfers namelijk ingezet op een operationele winst van 5,2 biljoen won. In het derde kwartaal van vorig jaar boekte Samsung nog 10,2 biljoen won winst.

De neergang van de resultaten is voor een belangrijk deel te wijten aan de snel inzakkende verkoop van telefoons. Op dat gebied heeft Samsung veel last van Apple, maar ook goedkope Chinese merken. Ook de hoge marketingkosten en lagere omzet dragen bij aan het inzakken van de winst. De inkomsten van het bedrijf daalden naar schatting met ruim twintig procent naar 47 biljoen won.