Ier Martin wint Ronde van Lombardije

Daniel Martin heeft de Ronde van Lombardije gewonnen. De Ierse renner reed in de laatste grote klassieker van het seizoen in de slotkilometer weg uit een groep met favorieten. De Spanjaard Alejandro Valverde en de Portugees Rui Costa kwamen in Bergamo als tweede en derde over de streep.

Pieter Weening speelde ook een rol in de finale, maar de Fries werd met zijn Belgische medevluchter Ben Hermans vijf kilometer voor de finish ingerekend. Op het laatste klimmetje bleef een select groepje favorieten over, zonder Nederlanders. Op een aanval van Martin vlak voor de finish moest iedereen het antwoord schuldig blijven.

Met zijn zege treedt Martin in de voetsporen van zijn landgenoot Sean Kelly, die de 'ronde van de vallende bladeren' maar liefst drie keer wist te winnen. Voor de 28-jarige Martin is het de tweede grote klassieker op zijn erelijst. Vorig jaar won hij Luik-Bastenaken-Luik.

Valverde pakt dankzij zijn tweede plaats de leiding in de stand om de World Tour. Hij neemt de eerste plaats over van Alberto Contador. De World Tour wordt deze maand afgesloten met de Ronde van Peking.