Samsom accepteert missen energiedoelen niet

Het is onacceptabel en onverteerbaar als de afspraken over duurzame energie niet worden nagekomen. PvdA-leider Diederik Samsom zegt zondag op de partijsite dat de doelen in het energieakkoord 'het absolute minimum' zijn.

Hij verwacht aanvullende voorstellen van het kabinet, bijvoorbeeld voor meer energiebesparing in huizen en kantoren of meer investeringen in aardwarmte of windenergie. De PvdA-politicus wil dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) komende week aantoont op welke manier hij van plan is de doelen alsnog te halen.

Samsom reageert op een rapport van vier instanties, waaronder het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving, waarin de verwachting wordt uitgesproken dat in 2020 waarschijnlijk maar 10,6 procent van de energie in Nederland duurzaam wordt opgewekt. Het rapport verschijnt dinsdag, maar RTL Z, berichtte er vrijdag al over.

In het energieakkoord is vastgelegd dat het percentage in 2020 veertien procent moet zijn, en in 2023 zestien procent. In het gunstigste geval wordt in Nederland over zes jaar 12,4 procent van de energie duurzaam opgewekt, zo zou uit het rapport blijken. Van het totale energieverbruik in Nederland kwam in 2012 4,5 procent uit duurzame bronnen als zon, wind of biomassa. In de Europese Unie wordt gemiddeld veertien procent energie duurzaam opgewekt.

De PvdA-leider spreekt van 'zeer zorgelijk nieuws'. Hij vreest dat duurzame-energiedoelen uit beeld verdwijnen. "Dat is nu precies hoe het dus niet moet. Mooie afspraken maken, maar ze dan niet waarmaken. Niet zozeer omdat de getallen heilig zijn, maar omdat we de toekomst van onze kinderen veilig willen stellen."

Samsom noemt het 'van levensbelang' dat Nederland snelheid maakt met duurzame energie en stelt dat er 'enorme kansen' liggen. Hij denkt voor Nederland een koplopersrol is weggelegd op het gebied van duurzame technologie. "Van wind op zee, tot aardwarmte, tot revolutionaire zonnecellen, tot elektrisch vervoer."