'Operatie F1-coureur Bianchi afgelopen'

Formule 1-coureur Jules Bianchi is na de Grand Prix van Japan bewusteloos afgevoerd naar het ziekenhuis. De Fransman raakte in de 44e ronde van de baan, waarbij hij tegen een takelwagen aankwam. Die stond klaar om de auto van de één ronde eerder gecrashte Adrian Sutil weg te halen.

Volgens officiële berichten zou de 25-jarige Marussia-coureur met de traumahelikopter afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Het slechte weer stond dat echter niet toe, waardoor de Fransman met een ambulance werd vervoerd.

Sutil zelf zag het ongeluk gebeuren en bevestigde dat Bianchi zijdelings tegen de takelwagen aanreed. Na de versoberde podiumceremonie, er werd geen champagne gespoten, werd door de zeer zorgelijk kijkende coureurs vooral gezegd dat de gedachten naar Bianchi gingen.

Sutil tegenover SkySports: "Nadat ik gecrasht was werd er met gele vlaggen gezwaaid, terwijl het steeds harder begon te regenen. Een ronde later kwam Jules eraan en hij ging er op vrijwel dezelfde manier af als ik. Het was min of meer dezelfde crash, alleen was de uitkomst voor hem een stuk ernstiger." Volgens Sutil had in die situatie de safety car de baan op moeten komen. "Dit is een van de moeilijkste bochten op het circuit, zeker aan het eind van de race en met deze weersomstandigheden."

Nico Rosberg liet tegenover het Duitse RTL weten dat hij informatie heeft gekregen, maar niet in detail wil treden. "Het is zeer, zeer ernstig", aldus de Duitser.

Lewis Hamilton heeft eveneens gereageerd, nadat hij tegenover SkySports in het kort zijn verhaal over de race deed. "Het is duidelijk een enorme anti-climax om te horen dat een van de rijders ernstig gewond is geraakt. Ik reed door die bocht en zag dat er een takelwagen stond om een gecrashte auto weg te halen. Pas toen ik er weer langs reed en de rode vlaggen gezwaaid werden zag ik dat er nog een auto bij betrokken was. Mijn gedachten zijn bij Jules en ik hoop dat hij in orde is."

Het medische team is bezig met het behandelen van Bianchi na diens crash (Foto: Getty)


Update 11.20 uur

Inmiddels is bekend dat Graeme Lowdown, de manager van Bianchi, net als enkele vertegenwoordigers van Ferrari - waaronder teambaas Marco Mattiacci - is afgereisd naar het ziekenhuis waar de coureur naar is vervoerd. Bianchi is een lid van het opleidingsprogramma van Ferrari. Over de conditie van de Fransman is verder nog niks bekend.

Veel coureurs hebben inmiddels via Twitter hun hoop uitgesproken dat hun collega in orde is, terwijl Felipe Massa samen met Mattiacci mee naar het ziekenhuis is gegaan.

Update 12.05 uur

Volgens F1Today heeft race steward Mika Salo gezegd dat Bianchi een harde klap op zijn hoofd heeft gekregen bij het ongeval. "Terwijl er met dubbele gele vlaggen werden gezwaaid crashte Bianchi en kwam hij recht onder de takelwagen terecht", aldus de Fin. "Daarbij kreeg hij een harde klap op zijn hoofd te verduren." Het doet enigszins denken aan de crash van Maria de Villota, die in 2012 tijdens een rechtelijntest voor - eveneens - Marussia tegen de laadklep van een vrachtwagen aanreed. Zij verloor daarbij een oog.

Felipe Massa zegt volgens ESPN dat hij al voor het ongeluk riep dat de race gestopt moest worden vanwege de weersomstandigheden. "Wat mij betreft is de race te vroeg gestart, want het was nog niet te doen om normaal te rijden. Ook hebben ze het te laat stilgelegd. Vijf ronden voor het ongeval met Jules schreeuwde ik via de boordradio al dat de race gestopt moest worden omdat er teveel water op de baan stond. Op het moment wil ik alleen maar weten hoe het met Jules is", aldus de Braziliaanse Williams-coureur.

Bianchi wordt behandeld in het Mie Universitair Ziekenhuis in de stad Tsu. Volgens Craig Slater van SkySports is hij niet, zoals eerder vermeld, vanwege de weersomstandigheden met een ambulance in plaats van een helikopter vervoerd, maar om medische redenen.

Update 13.11 uur

Philip Bianchi, de vader van Marussia-coureur Jules, zou tegenover het Franse tv-station France 3 gezegd hebben dat zijn zoon op het moment geopereerd wordt. Hij zou een bloeding in zijn hoofd hebben en volgens vader Philip is zijn toestand 'kritiek'. Ook meldde hij dat er over de toestand van zijn zoon voorlopig niet veel gezegd kan worden.

Na de operatie moet men zo'n 24 uur wachten om te kijken hoe de situatie rond de gezondheid van Bianchi zich gaat ontwikkelen. De Fransman zou in coma vervoerd zijn naar het ziekenhuis in Tsu - zo'n vijftien kilometer van Suzuka - maar hij ademde wel zelfstandig.

Autosportbond FIA heeft inmiddels ook bevestigd dat Bianchi geopereerd wordt en dat hij 'ernstig hoofdletsel' heeft opgelopen.

De Japanse politie is niet lang na het ongeval op het circuit van Suzuka gearriveerd om de restanten van Bianchi's wagen in beslag te nemen voor onderzoek.

Update 15.53 uur

Volgens het Franse L'Équipe is de operatie inmiddels achter de rug. Dat meldt een woordvoerder van Ferrari, waarvan teambaas Marco Mattiacci samen met Felipe Massa achter Bianchi aan is gereisd naar het ziekenhuis. Bianchi zou zelfstandig ademen, maar meer is er niet bekend. 

De verwachting was dat het Mie Universitair Ziekenhuis in Tsu, waar Bianchi behandeld wordt, later met een verklaring zou komen over de toestand van de Fransman. Dit zou gebeuren nadat de operatie is voltooid en de coureur naar de intensive care is verplaatst, maar men heeft bekendgemaakt dat dat zondag niet meer zal gebeuren.

Via Twitter duiken meerdere foto's op van de situatie na het ongeval, die eventueel als schokkend ervaren kunnen worden. Zo is hier de arts te zien die Bianchi onderzoekt terwijl de Fransman nog in de zwaar beschadigde auto zit. Ook is te zien dat er een flinke deuk in de helm van de Marussia-coureur zit.

Ook is er een filmpje in omloop van vlak na het ongeval:

Situatie na de crash van Bianchi (Bron: YouTube)