15-jarige geeft 37.000 euro uit aan 'gratis' spel

Een vijftienjarige jongen uit Antwerpen heeft in een paar maanden tijd maar liefst 37.000 euro uitgegeven aan een mobiel spelletje genaamd Game of War - First Age. Dit spel is gratis om te spelen, maar er zitten veel items in het spel die je kunt kopen met virtueel goud. En dat goud kost geld. In het spel moet je je eigen stad en leger opbouwen, en de items zorgen ervoor dat je sneller vooruitgang boekt. 

De moeder wist niet dat haar zoon zoveel geld had uitgegeven: "Hij speelde al jaren spelletjes, zijn broers ook. Maar hij speelde nooit voor geld. Wij hadden geen reden om ons zorgen te maken.

Een tijd geleden had de moeder hulp nodig om wat e-books op haar tablet te zetten. Zij vroeg haar zoon om even te helpen. Om de e-books te kunnen kopen, gaf zij hem de gegevens van haar vaders creditcard. De jongen koppelde deze kaart daarna aan zijn eigen iTunes-account, waardoor hij onbeperkt geld kon uitgeven in het spel.

"Terwijl je speelt, komen er talloze promoties tevoorschijn. En in het spel is er zelfs een casino waar je kan gaan spelen. Je moet maar één keer klikken om een aankoop te doen, om écht geld uit te geven," zegt de moeder. "En dat deed hij, telkens opnieuw, niet beseffend hoeveel geld hij aan het spenderen was. Want niets geeft aan hoeveel je al betaald hebt."

Ze is ondertussen naar de Belgische Kansspelcommissie gestapt. Deze heeft aan de alarmbel getrokken en zegt dat er strikte regelgeving nodig is. Of de familie het geld terugkrijgt is niet bekend.