Studentes mogen islamuniversiteit-opleiding afmaken

Twee studentes aan de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) mogen hun opleiding toch afmaken. Dat heeft de Rotterdamse rechtbank vrijdag bepaald. Het tweetal was van de opleiding verwijderd nadat ze melding hadden gemaakt van seksuele intimidatie door een van de docenten.

De IUR had de studentes weggestuurd omdat ze 'in strijd met de grondbeginselen en doelstellingen' van de universiteit zouden handelen. De rechtbank oordeelde dat die reden niet goed kon worden onderbouwd. "De aangevoerde argumenten zijn onvoldoende om een vergaande maatregel als intrekking van de inschrijving te rechtvaardigen", aldus de rechtbank.

De twee vrouwen van 33 en 38 jaar studeren islamitische wetenschappen. In juni zou de docent, die tevens in het bestuur zit, twee keer op dreigende toon seksuele toespelingen hebben gemaakt. Of daadwerkelijk sprake was van seksuele intimidatie is niet door de rechtbank onderzocht. Het feit dat de studentes de melding hebben gedaan mag in dit geval geen reden zijn om de vrouwen niet tot de vervolgopleiding toe te laten, aldus de rechters.

Binnen 48 uur moeten de studentes weer tot de universiteit worden toegelaten. Gebeurt dat niet, dan krijgen ze vijfhonderd euro per dag.