Turkije overweegt operaties in Irak en Syrië

Het Turkse parlement overweegt de regering toestemming te geven voor grensoverschrijdende militaire operaties in Irak en Syrië. Als het wetsvoorstel donderdag wordt aangenomen kunnen ook andere landen vanaf Turks grondgebied operaties lanceren.

Het parlement keurde eerder al operaties tegen Koerdische separatisten in Irak en Syrië goed. Het huidige voorstel draait echter om aanvallen op strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De beweging heeft grote stukken grondgebied in Irak en Syrië in handen. Delen daarvan liggen vlakbij de Turkse grens.

De Turkse regering heeft tot dusver nog niet aangegeven hoe en in hoeverre het de door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen IS wil ondersteunen. Het huidige wetsvoorstel biedt de regering wel de juridische bevoegdheid om zich bij de strijd tegen IS te voegen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft eerder opgeroepen tot een bufferzone in Syrië en een no-flyzone bij de grens om de Turkse grens veilig te stellen en de enorme vluchtelingenstroom richting Turkije in te dammen. Daarnaast wil hij nog altijd de Syrische oppositie trainen om de val van de Syrische president Bashar Assad te bewerkstelligen.