Caterham F1 op rand faillissement

Het Formule 1-team Caterham lijkt zich op de rand van een faillissement te bevinden. Bij de renstal uit Leafield zijn deze week spullen in beslag genomen, maar het team stelt dat het een actie tegen een leverancier was.

De deurwaarders hebben de afgelopen weken Caterham regelmatig bezocht en maandag een aantal spullen in beslag genomen. Op de site van The Sheriffs Office staat te lezen dat er onder meer een reserveauto uit 2013, een simulator, auto-onderdelen, machines en gereedschap in beslag is genomen. Half oktober zal er een veiling plaatsvinden, tenzij er voor die tijd betaald is.

Eerder dit jaar werd Caterham F1 door een Zwitsers-Arabisch consortium van investeerders overgenomen van AirAsia-baas Tony Fernandes. Christijan Albers werd aangesteld als teambaas, maar hij hield het vrij snel voor gezien. Volgens geruchten heeft het team minimaal tien miljoen dollar aan onbetaalde rekeningen bij verschillende leverancier en is er nog strijd over het eigendom van de renstal.

De formele overdracht van de aandelen zou nog altijd niet plaats hebben gevonden omdat gesteggeld zou worden over wie verantwoordelijk zou zijn voor de ontstane schulden. Daarnaast heeft Fernandes nog altijd een deel van Caterham in Leafield gevestigd. Het is dan ook onduidelijk hoe de gehele constructie in elkaar steekt en wat de rol van 'adviseur' Colin Kolles in het geheel is.

Caterham F1 ontkent dat de problemen betrekking hebben op het Formule 1-team en dat het voortbestaan van het team in gevaar is. Het raceteam dat zich nu in Japan bevindt, tast in het duister over de situatie en hoopt van teambaas Manfredi Ravetto antwoorden te krijgen wanneer hij op Suzuka arriveert. Vooralsnog lijkt er dit weekend gewoon geracet te gaan worden.

Coureur Kamui Kobayashi eiste gisteren duidelijkheid. "Onze baas komt hier naar toe gevolgen en wij willen uitleg over wat er echt gebeurd is. Het is lastig om er nu iets over te kunnen zeggen. Op dit moment communiceren we nog steeds met het team in Groot-Brittannië, dus daar lijkt niets mis mee te zijn, maar voor de rest weet ik van niets."