F-16's vliegen 20 uur per dag boven Irak

De zes Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen die in Irak doelen van Islamitische Staat (IS) gaan bombarderen, zullen tijdens de missie in totaal 600 vlieguren per maand maken. Volgens het kabinet houdt de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, daar rekening mee.

Nederland heeft niet voldoende precisiemunitie voor de F-16's als ze een heel jaar zouden meedoen aan de internationale missie. Daarom is het noodzakelijk om munitie aan te schaffen, meldden de ministers Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie woensdagavond.

In een brief aan de Tweede Kamer geven ze antwoord op 225 vragen die Kamerleden over de missie hebben gesteld, ter voorbereiding op een debat hierover donderdag. Defensie zegt nog altijd niet vanuit welk land de F-16's gaan opereren. Wel schrijven de ministers dat overeenstemming is bereikt met "het gastland" over de status van Nederlandse militairen en burgermedewerkers die daar aan de slag gaan.

Het kabinet zei vorige week dat de F-16's mogelijk in Jordanië worden gestationeerd. Daar ging ook een verkenningsteam heen. Bovendien streeft Nederland ernaar samen te werken met België en Denemarken en met de Verenigde Staten, die ook F-16's hebben toegezegd. "Het gezamenlijk stationeren van F-16’s uit verschillende landen op dezelfde basis versterkt de samenwerking", schrijven de ministers. Belgische F-16's, die woensdag voor het eerst verkenningsvluchten hebben uitgevoerd in de omgeving van de hoofdstad Bagdad, opereren vanuit Jordanië.

Met de Nederlandse straaljagers gaan 250 militairen mee. De meesten van hen komen van vliegbasis Leeuwarden, blijkt uit de antwoorden.

Nog eens 130 Nederlandse militairen gaan Iraakse en Koerdische militairen trainen. Het is echter nog niet duidelijk waar ze worden ingezet. Een verkenningsteam onderzoekt welke locaties geschikt zijn. Eind deze week gaan de planners naar Bagdad en Koeweit om een en ander in te vullen. Het kabinet verwacht hierover binnen enkele weken meer te kunnen zeggen.

F-16's vliegen 600 uur per maand boven Irak
F-16's. (Foto: ANP)