Drugsbaron opgepakt in Mexico

Militairen hebben in Mexico het vermoedelijke hoofd van een berucht drugskartel gearresteerd. Het gaat om Hector Beltran Leyva (49), die na de dood van zijn broer Arturo in 2009 aan de leiding zou zijn gekomen van de Beltran Leyva-bende. Twee andere broers zitten al achter de tralies vanwege hun betrokkenheid bij het kartel.

Beltran Leyva werd opgepakt in een restaurant in San Miguel de Allende, in de staat Guanajuato, zei justitie woensdagavond. Zijn bende voerde jarenlang een schrikbewind in Centraal-Mexico, met name in de staat Morelos, ten zuiden van de hoofdstad Mexico-Stad. Het kartel smokkelt drugs van Mexico naar de Verenigde Staten en Europa. Tot 2008 was de bende onderdeel van het beructe Sinaloa-kartel.

Justitie in de Verenigde Staten had een beloning van vijf miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidde tot de arrestatie van de kartelleider.

Met de arrestatie van Beltran Leyva is opnieuw een flinke klap uitgedeeld aan de Mexicaanse onderwereld. Sinds 2009 zijn ten minste negen drugsbaronnen gedood of gearresteerd, onder wie de baas van het Sinaloa-kartel, Joaquin 'El Chapo' Guzman, een van de meest gezochte mannen ter wereld.