Monstertruck staat in vergunningaanvraag

De gemeente Haaksbergen heeft wel degelijk een vergunning gegeven voor de monstertruck die zondag tijdens een stuntshow het publiek inreed. In de aanvraag die de gemeente woensdag openbaar maakte, staat dat een 1500 pk monstertruck een demonstratie zal geven. Haaksbergen heeft tot nu toe steeds gezegd dat in de aanvraag niets werd gezegd over een monstertruck.

Burgemeester Hans Gerritsen zegt nu dat weliswaar melding wordt gemaakt van de komst van een monstertruck, maar dat niet duidelijk wordt wat deze precies zou gaan doen. Gerritsen benadrukt dat hijzelf de aanvraag noch de verstrekte vergunning heeft gezien. De zaak is als een standaardvergunning afgehandeld door een ambtenaar, die geen advies vroeg aan politie of brandweer.

De chauffeur van de truck is woensdagavond vrijgelaten. Hoewel hij nog steeds wordt verdacht van dood door schuld, is er volgens het Openbaar Ministerie geen reden om hem langer vast te houden. Bij het ongeluk kwamen zondag drie mensen om het leven en raakten 24 anderen gewond. Van hen liggen er nog altijd 13 in het ziekenhuis. Vier zijn er slecht aan toe, onder wie een 8-jarig meisje.

De bestuurder betuigde woensdag in een ingezonden brief zijn steun aan de slachtoffers. "We vinden het werkelijk verschrikkelijk wat er afgelopen zondag in Haaksbergen is gebeurd. Dit is iets wat niemand heeft gewild."

Als het onderzoek naar het ongeluk klaar is, zal blijken of de chauffeur strafrechtelijk verantwoordelijk is voor het ongeluk en welk strafbaar feit daarbij past. Het zal overigens nog een tijdje duren voordat dat onderzoek klaar is. Politie en justitie kijken naar de technische staat van de monstertruck en de rol van de chauffeur. Daarnaast wordt de vergunning tegen het licht gehouden en wordt naar de rol van de organisatie gekeken. De politie benadert de komende dagen schriftelijk de bijna 100 getuigen die zich sinds zondag hebben gemeld.

Haaksbergen heeft activiteiten in het kader van de landelijke Week van de Veiligheid komende week afgeblazen. Vrijdag wordt een stille tocht gehouden voor de slachtoffers. Ook houdt de Gemeenschap van Kerken zondag een herdenkingsdienst. Mensen die vragen hebben over het ongeluk, kunnen bellen met een speciaal telefoonnummer van de gemeente (053 - 57 34 619).

De gemeenteraad komt 15 oktober speciaal bijeen om te praten over het ongeluk. De raadsleden worden dan bijgepraat, maar er zullen geen beslissingen worden genomen.

Monstertruck staat in vergunningaanvraag
Monstertruck staat in vergunningaanvraag (Foto: ANP)