VS: 'Burgerbescherming n.v.t. bij bommen op Syrië'

Een maatregel waarbij drones en vliegtuigen alleen mogen bombarderen als het 'bijna zeker' is dat er geen burgerslachtoffers vallen en alleen militanten geraakt worden, telt niet bij de huidige operaties in Syrië en Irak. Dat meldt Al Jazeera op basis van officials in het Witte Huis.

Caitlin Hayden, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, gaf woensdag aan: "Het 'bijna zeker'-principe geldt alleen wanneer we directe actie ondernemen buiten gebieden waar actief gevochten wordt."

De reactie komt op berichten die stellen dat op 23 september een Tomahawkraket in het Syrische dorpje Kafr Daryan neerkwam, waardoor er een dozijn burgers om het leven kwamen. "Ze droegen lichamen uit het puin. Ik zag er zeven of acht ambulances vandaan komen", meldt een ooggetuige.

"Ik heb wel gehoord dat ze zeggen dat er burgerslachtoffers zijn", stelt het Republikeinse congreslid Adam Kinzinger, "maar ik heb geen details gekregen. Maar niets is perfect." Hij voegt toe dat de bombardementen 'veel minder doden veroorzaken dan de wreedheden van het Assad-regime.' 

President Obama wordt al jaren heftig bekritiseerd om de minstens 2400 doden die zijn dronestrikes hebben veroorzaakt, waaronder veel burgerslachtoffers.