'Onvoorstelbare consequenties' om Hong Kong

De Chinese regering heeft woensdag keihard uitgehaald naar de Occupy Central-beweging in Hong Kong. Dat schrijft Quartz, dat de boodschap in de krant People's Daily volledig heeft vertaald.

De communisten in Peking noemen de roep om democratie 'illegaal', 'een verstoring van de sociale orde' en stellen dat er 'grote consequenties zijn voor Hong Kong en haar bevolking'. "Als dit doorgaat, zullen die consequenties onvoorstelbaar zijn."

Peking: "De beweging heeft de fundamenten van de samenleving in Hong Kong' heeft vernietigd." Door onder meer massa's mensen in beweging te brengen en vervoer lam te leggen zou Occupy Central de wet genegeerd hebben. "Deze activisten moeten wettelijk verantwoordelijk gehouden worden voor hun illegale gedrag."

Peking beschuldigt verder: "Occupy Central heeft Hong Kong beschaamd. Als het zo doorgaat, zal het Hong Kongs status als internationaal zakencentrum beschadigen en daarmee de levens van normale mensen schaden."

Ook zou de beweging, die niet wil dat Peking verkiezingskandidaten selecteert, zelfs tégen democratie zijn: "Occupy Central blokkeert Hong Kongs geleidelijke transitie naar democratie." Het is vanzelfsprekend opmerkelijk dat in de ogen van de Westerse wereld Hong Kong nu juist wél democratisch is en geleidelijk naar een dictatuur wordt omgevormd.