Timmermans: Syrië gaf geen fiat bombardementen IS

Syrië heeft de Verenigde Staten niet 'expliciet toestemming' gegeven om terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in het land te bombarderen. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Van een volkenrechtelijk mandaat om alsnog in te grijpen in Syrië is daarmee geen sprake.

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, leek eerder deze week bij de Verenigde Naties in New York zijn goedkeuring te geven voor de luchtaanvallen in Syrië door de Verenigde Staten. Voor Nederland zou daarmee alsnog het volkenrechtelijke mandaat kunnen ontstaan om ook in Syrië in te grijpen, zo stelde de Kamer.

"Uit deze toespraak kan niet worden afgeleid dat de Syrische autoriteiten hiermee expliciet toestemming geven voor de door de VS geleide luchtaanvallen op ISIS-doelen op Syrisch grondgebied", schrijft Timmermans echter. "Daarvoor zijn de uitlatingen volkenrechtelijk gezien te algemeen van strekking."

Volgens Timmermans zei de Syrische bewindsman voor de strijd tegen terrorisme te zijn, maar benadrukte hij in zijn toespraak ook dat 'de nationale soevereiniteit' bij de bestrijding van terrorisme gerespecteerd moest worden. Ook moesten de aanvallen 'in overeenstemming' zijn met internationale verdragen.

Het kabinet besloot vorige week een bijdrage te leveren aan de internationale strijd tegen IS. Nederland stuurt zes F16's met 250 militairen en 130 militaire trainers. De F-16's gaan IS-doelen in Irak bombarderen, maar niet in Syrië omdat daarvoor op dit moment volgens het kabinet geen volkenrechtelijk mandaat is. Een flinke meerderheid van de Tweede Kamer steunt de Nederlandse bijdrage.