Rusland stopt uitwisseling 'om homokoppel'

Universiteiten in Rusland en de VS zijn niet bepaald blij met een nieuwe sanctie: het eenzijdige Russische afschaffen van het uitwisselen van studenten tussen de twee landen. De Russen geven nu aan dat dat alles te maken had met een homoseksueel stel in de VS, meldt Radio Free Europe.

Pavel Astakhov, de Russische ombudsman voor kinderbescherming, twitterde woensdag namelijk dat het Toekomstige Leiders Uitwisselingsprogramma ('FLEX') is stopgezet omdat een Russische tiener 'onder de hoede gebracht' was van 'een Amerikaans homoseksueel koppel.'

Volgens Astakhov zouden de VS tevens hun verplichtingen niet nagekomen zijn om alle studenten netjes naar Rusland terug te sturen, omdat er welgeteld één Russische student in Amerika achtergebleven zou zijn. In Rusland probeert de staat al langer een link te leggen tussen homoseksualiteit en kindermisbruik. Of dit ook de reden is waarom de hoge pief voor kinderbescherming zich hierover uitlaat, is niet bekend. 

De Amerikaanse administrator van het programma ontkent de Russische uitleg en stelt dat de zaken waar Astakhov het over heeft pas gebeurden nadat het uitwisselingsprogramma ten einde was. Ook zou het helemaal niet kloppen dat de student bij een koppel van hetzelfde geslacht is ondergebracht.

De vicepresident van de Amerikaanse Raad voor Internationale Educatie (ACIE), David Patton, geeft aan: "Het was geen direct resultaat van het FLEX-programma. Het gebeurde daarna, waardoor we min of meer geen jurisdictie meer hadden." Patton benadrukt dat de student 'in een traditionele' familiesetting geplaatst was. 'Wel begrijpen we', zegt hij, dat de student bevriend was geraakt met een homoseksueel koppel.