Olympisch bid 'Oslo 2022' definitief de nek omgedraaid

Oslo heeft haar bid om de Olympische en Paralympische Winterspelen van 2022 te organiseren definitief teruggetrokken. Dat gebeurde nadat de politiek woensdag geen overeenstemming kon bereiken over onder meer de kosten van de organisatie.

De conservatieve partij Høyre, de grootste in het Noorse parlement, kon het niet eens worden over een besluit om het bid financieel te ondersteunen. Tijdens een urenlange vergadering werd gevraagd of de leden van de partij steun wilden geven aan een financiële garantie van de overheid. Daarmee moest het bid van Oslo ondersteund worden.

De leden waren ongeveer gelijk verdeeld, waarna de gemeente Oslo besloot om de aanvraag voor de financiële steun in te trekken. Daarmee is het bid definitief niet meer. De 'conservatief-liberale' Fremskrittspartiet stemde in mei al tegen het doorgaan van het bid. Het organiseren van de Olympische en Paralympische Spelen zou te duur zijn.

Er lijkt te veel gekeken te zijn naar het 'voorbeeld' van het Russische Sochi, waar eerder dit jaar veruit de duurste Spelen ooit gehouden werden. Het IOC maakte echter al regelmatig duidelijk dat toekomstige Spelen waarschijnlijk veel goedkoper zullen zijn, simpelweg omdat Rusland het overdreven heeft wat betreft de kosten.

Nog slechts twee steden zijn in de race voor de organisatie van de Spelen in 2022: Het Kazachse Almaty en het Chinese Beijing, wat als het gekozen wordt als eerste stad ooit zowel de Zomer- als Winterspelen zou organiseren. Eerder dit jaar trokken Lviv in Oekraïne en Krakau in Polen zich al terug.

Voor wintersportfans lijkt de hoop op Almaty gericht, omdat het schaatsen daar op de legendarische baan van Medeo plaats zou vinden. Een vergelijk met Oslo is echter niet te trekken, waar ski- en schansspringgebied Holmenkollen elk jaar tijdens de World Cups volstaat met tienduizenden zingende en juichende Noren.

Op 31 juli 2015 zal tijdens de IOC-sessie in Kuala Lumpur bepaald worden welke stad de Spelen van 2022 mag organiseren.