Noord-Korea verslaat wereldkampioen Japan en pakt goud

De Noord-Koreaanse voetbalsters hebben op de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon het goud gewonnen. In de finale werd met 3-1 gewonnen van wereldkampioen Japan, dat tot aan de finale geen enkele goal tegen had gekregen. Het is voor Noord-Korea al de derde titel in vier edities: Ook in 2002 en 2006 wonnen ze het goud.

Door zeges op Jordanië (12-0) en Hong Kong (9-0 in de kwartfinale) begonnen de Japanse dames aan de finale met een doelsaldo van 27 voor en 0 tegen. Noord-Korea had dertien treffers gemaakt en kreeg alleen in de halve finale tegen het Zuiden een goal tegen. Al na twaalf minuten in de finale kon Kim Yun-mi Noord-Korea dankzij haar derde treffer van het toernooi op voorsprong zetten. Aanvoerster Ra Un-sim maakte kort na rust de 2-0, waarna Japan dankzij Aya Miyama iets terug kon doen.

Het Japanse team, met daarbij veel speelsters die in 2011 de wereldtitel pakten, probeerde lang op gelijke hoogte te komen. Die hoop werd enkele minuten voor tijd de grond ingeboord toen Ho Un-byol een voorzet snoeihard achter keepster Ayumi Kaihori kopte. Invalster Ho deed daarmee precies hetzelfde als wat ze in de kwart- en halve finales deed: De wedstrijd beslissen. 

Het idee dat veel mensen buiten Noord-Korea hebben, dat de mensen uit het land weinig emotie tonen, werd wederom de grond ingeboord. Na de zege rende het volledige team uitzinning van vreugde over het veld, terwijl bondscoach Kim Kwang-min door zijn speelsters letterlijk op handen gedragen werd. Daarna volgde nog een ereronde door het stadion, waar het team een staande ovatie kreeg van zowel Noord- als Zuid-Koreaanse supporters. Tijdens het spelen van het normaal gesproken verboden volkslied barstten veel van de speelsters in tranen uit.

De Noord-Koreaanse speelsters vieren feest na het laatste fluitsignaal (Foto: Getty)

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA berichtte eerder al dat de prestaties van de vrouwen voor veel vreugde zorgt in het land. "Ik weet niet hoe ik mijn vreugde uit moet drukken", aldus Nam Han-jong, een inwoner van Pyongyang. "Ik wil de fantastische voetbalsters omhelzen nadat ze ons en het hele land pure vreugde hebben bezorgd." 

Zelfs in de 'Kim Jong-Suk Pyongyang Textielfabriek' zorgen de prestaties voor extra productiviteit, als de staatsmedia geloofd mag worden. "Hun succes geeft mij en alle andere arbeiders hier kracht en moed om harder te werken", aldus Song Kyong-hui. "Omdat ik ook een vrouw ben, ben ik erg trots op hoe de voetbalsters ons land vertegenwoordigen. Zoals zij ons land een boost hebben gegeven, zullen wij ook harder gaan werken om hetzelfde te doen."

Het was nog niet het laatste voetbalkunststukje van Noord-Korea in Incheon. Donderdag wordt de finale bij de mannen gespeeld en ook dat belooft een echte clash te worden: Noord-Korea neemt het dan in de strijd om het goud op tegen Zuid-Korea. De wedstrijd zal, zoals veel sporten, live te zien zijn via een officiële stream op Eversport. Er wordt om 13.00 uur Nederlandse tijd afgetrapt.