Meldpunt seksueel misbruik binnen kerk langer open

Slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk kunnen langer een klacht indienen. Het meldpunt Misbruik RKK moet ten minste tot 1 mei openblijven, heeft de rechtbank woensdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door vijf vrouwen en het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik. Ook zij kunnen nu alsnog hun klacht indienen.

De vrouwen protesteerden tegen de sluiting van het meldpunt op 1 juli. De bisschoppenconferentie had besloten dat zaken die waren verjaard of zaken tegen overleden personen vanaf die datum niet meer konden worden ingediend. Volgens de aanklagers zijn er echter nog veel vrouwen die nog een klacht willen indienen.

Volgens de rechter is het stellen van een einddatum gerechtvaardigd, maar heeft de katholieke kerk onvoldoende de belangen van de betrokkenen afgewogen. Het is aannemelijk dat nog meer mensen een klacht willen indienen, maar dat ze door het jarenlange toedekken en ontkennen van seksueel misbruik 'een drempel moeten overwinnen'. Met deze groep mensen is onvoldoende rekening gehouden, aldus de rechtbank.

Volgens de rechtbank moet het meldpunt 3,5 jaar openblijven. Dat is een 'redelijke termijn' en in overeenstemming met andere landen in Europa. Omdat het meldpunt nu twee jaar en acht maanden open is, kan die pas in mei worden gesloten.

In totaal dienden 1585 mensen bij het meldpunt een klacht in. 1309 van hen zijn man en 276 vrouw. Ruim vierhonderd van hen hebben inmiddels een schadevergoeding gekregen. Zij kregen gemiddeld ruim dertigduizend euro.