Grondige veiligheidscheck bij vredesduiven China

De vrees voor verstoring van de nationale feestdag van China woensdag zit er goed in. Alle tienduizend duiven die ter gelegenheid van het evenement werden vrijgelaten waren van tevoren uitvoerig gecontroleerd op aanwezigheid van gevaarlijke materialen, waarbij verenkleed en zelfs cloaca niet onberoerd werden gelaten.

De duiven, symbolen van de vrede, werden bij zonsopkomst vrijgelaten op het Plein van de Hemelse Vrede. China viert op 1 oktober de verjaardag van de stichting van de Volksrepubliek, dit jaar 65 jaar geleden.

Een agent van de veiligheidsdiensten, Guo Chunwei, sprak in de Jinghua Times over de vele veiligheidsmaatregelen rond de feestdag. Hij zei dat van iedere duif de vleugels, poten en cloaca werden gecontroleerd om uit te sluiten dat ze 'verdacht materiaal' bij zich droegen. Het hele controleproces werd op video vastgelegd, waarna de vogels werden ingeladen voor vervoer naar het plein.

De opmerkelijke veiligheidscontrole werd ook gemeld door Beijing News en de People's Daily.

De vrees voor onder meer aanslagen wordt gevoed door onrust in het westen van China en aanslagen door etnische Oeigoeren. Vorig jaar oktober ramden drie Oeigoeren hun voertuig door een mensenmenigte bij de Poort van de Hemelse Vrede, die toegang biedt tot de keizerlijke stad. Hun aanslag eiste de levens van drie omstanders. Ook kwamen zij zelf om het leven.