Beslissing kunstgras op WK vrouwenvoetbal stuit op verzet

Het WK voetbal voor vrouwen zal volgend jaar worden gespeeld op kunstgras. Dit heeft de wereldvoetbalbond bij monde van Tatjana Haenni bekendgemaakt na inspectie van de stadions in Canada.

"We spelen op kunstgras en er is geen plan B", meldde Haenni. "Ik kan niet zeggen of dat wel of niet eerlijk is, maar het is nu eenmaal zo. Volgens de regels mag er op kunstgras worden gevoetbald."

Het besluit stuit op nogal wat protest vanuit de speelsters. Een groep van veertig dames hebben zelfs de FIFA en de Canadese voetbalbond voor de rechter gedaagd. Zij vinden dat de ondergrond de kans op blessures verhoogt en dat een WK op kunstgras ‘tweederangs, discriminerend en illegaal is’.

Bij de groep zitten geen Nederlandse speelsters. De KNVB heeft ook gemeld dat het geen bezwaar heeft tegenover het spelen op kunstgras.De Oranjevrouwen zijn zelf nog niet zeker van het WK, dat op 6 juni 2015 begint. De vrouwen moeten nog een play-off afwerken met drie andere landen voor één plaats op het WK. De eerste tegenstander is daarin Schotland, waartegen op 25 oktober de eerste wedstrijd wordt afgewerkt.