Team raakt Asian Games-brons kwijt door verkeersdrukte

Laos heeft tijdens de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon op wel heel zure manier een zekere bronzen medaille misgelopen. Dat gebeurde in het spectaculaire sepaktakraw, een soort combinatie van voetbal, volleybal en eventueel badminton, wat in Zuid-Oost Azië zeer populair is.

Zowel voor de mannen als de vrouwen zijn er drie competities. Laos deed het goed in het dubbelspel bij de mannen. Twee van de drie groepswedstrijden werden gewonnen, waardoor ze zich plaatsten voor de halve finales. Dat was genoeg voor brons, want verliezen in de halve finales betekent een, gedeelde, derde plek. 

Het Lationaanse team kwam echter niet opdagen voor de halve finale tegen Zuid-Korea, waardoor ze gediskwalificeerd werden en Indonesië het brons kreeg. Niet veel later bleek de verkeersdrukte de oorzaak te zijn voor het niet opdagen van Laos. "We hadden drie uur voor de halve finale de laatste groepswedstrijd tegen Brunei gespeeld en dus waren de spelers moe. Daarom besloten we om naar het atletendorp te gaan voor wat rust", aldus coach Sengthong Vangkoemany.

"Op de terugweg kwamen we vast te staan in een file, waardoor we een half uur te laat arriveerden. De jury besloot daarom om ons te diskwalificeren en onze medaille af te pakken. Het zou eerlijk zijn als we de wedstrijd automatisch hadden verloren, maar ons diskwalificeren en de medaille aan Indonesië geven is niet eerlijk", zo liet een boze Vangkoemany weten. 

De Laotiaanse vrouwen - spelend in het rood - verschenen wél aan de start van hun finale en pakten zilver, waardoor Laos alsnog haar eerste sepaktakrawmedaille uit de geschiedenis van het land won (Foto: Getty)

De voorzitter van de Aziatische sepaktakrawfederatie was duidelijk: "Het technisch comité en de competitiemanagers hebben besloten om Laos in de halve finale van het mannendubbelspel te diskwalificeren, omdat ze niet op kwamen dagen", aldus Abdul Halim Kader. 

Mohamad Amran, de captain van de Indonesiërs, was uiteraard niet ongelukkig met de beslissing: "Ik wil alle landen feliciteren die medailles hebben gewonnen. Dit toernooi was de kans om te laten zien dat ons team sterk is. Natuurlijk waren wij ook verbaasd toen we hoorden dat wij het brons hadden gewonnen, het duurde een tijd voor we begrepen wat de oorzaak was."

Voor Laos was het een zure dag, het zou namelijk de eerste medaille zijn op de Asian Games in Incheon en de eerste sepaktakrawmedaille ooit voor het land. Het goud in het dubbelspel was overigens voor Myanmar, dat op de medaillespiegel aller tijden in de sport nu tweede staat met drie keer goud. Thailand, niet aanwezig in het dubbelspel, domineert de sport: Sinds de introductie op de Asian Games in 1990 heeft het Zuid-Oost Aziatische land 18 van de 27 gouden medailles gewonnen.