VS leveren ebolalabs aan Liberia

Het Amerikaanse leger heeft twee mobiele laboratoria aan Liberia geleverd om mensen op besmetting met het ebolavirus te testen. Ook ontving Liberia materialen om een veldhospitaal te bouwen.

De uitbraak van ebola heeft al zeker drieduizend levens geëist, een schatting die aan de conservatieve kant is, omdat het aan faciliteiten ontbreekt om mensen te testen. Daar moet de Amerikaanse hulp verandering in brengen.

Volgens de ambassade in Liberia moeten de twee mobiele labs deze week nog in gebruik worden genomen. In het veldhospitaal komen 25 bedden te staan en worden besmette verplegers en artsen behandeld door artsen en verplegers uit de Verenigde Staten. Amerikaanse militairen helpen bij de opbouw ervan.

Van de West-Afrikaanse landen waar ebola om zich heen grijpt, is Liberia het hardst getroffen.

De VS hebben plannen om nog eens zeventien klinieken in Liberia te bouwen en mensen op te leiden om er te werken. Groot-Brittannië heeft Sierra Leone hulp toegezegd en Frankrijk stuurt veldhospitaals en artsen naar Guinee.

Ondanks de westerse assistentie is de nood nog steeds enorm, aldus het Wereldvoedselprogramma (WFP). Van de omgerekend ruim 73 miljoen euro die nodig is voor voedselhulp heeft het WFP pas zo'n veertig procent ingezameld.