Deadline betogers Hong Kong voor hervormingen

Betogers die in Hong Kong die al dagen de straat op gaan om meer democratie te eisen hebben de leider van de stad een deadline gesteld: voer uiterlijk woensdag de gewenste hervormingen door en treed af. Wat de betogers van plan zijn als Leung Chun-ying hun eisen niet inwilligt, afgezien van 'verdere burgerlijke ongehoorzaamheid', zei Occupy Central niet.

Grote delen van Hong Kong werden de afgelopen dagen stilgelegd door de demonstranten. De protestacties begonnen als een initiatief van studenten, maar inmiddels hebben grote groepen mensen zich bij de acties aangesloten. De politie heeft met harde hand geprobeerd de betogers te verdrijven, maar dat heeft tot dusver niet gewerkt. Het is woensdag een nationale feestdag in China en er worden dan ook weer grote groepen mensen verwacht. Een geplande vuurwerkshow is op last van de autoriteiten afgelast.

De inwoners van Hong Kong mogen in 2017 voor het eerst in een rechtstreekse verkiezing hun eigen leider kiezen, maar op het stembiljet mogen alleen door Beijing goedgekeurde kandidaten staan. De betogers willen een stembusgang zonder inmenging van de Chinese regering, maar Leung gaf dinsdag aan dat Beijing niet zal buigen. "De centrale regering zal haar beslissing niet terugdraaien."