Besluit over 'moordmakelaar' liquidatieproces

Het gerechtshof uit Amsterdam beslist dinsdag of de nieuwe kroongetuige, 'moordmakelaar' Fred Ros, wordt toegelaten in het liquidatieproces Passage. Het megaproces loopt in hoger beroep bij het gerechtshof Amsterdam, dat voor deze zaak zitting houdt in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Met de nieuwe kroongetuige Fred Ros (45) hoopt justitie de veronderstelde opdrachtgevers van de liquidaties als Dino Soerel en Ali A. ook veroordeeld te krijgen. De rechtbank sprak hen bij gebrek aan bewijs vrij.

Passage begon in 2007 en werd pas in januari 2013 afgerond met een vonnis van de rechtbank. Drie verdachten kregen levenslang. Dat waren uitvoerders van de zeven onderwereldmoorden waarover het proces gaat.

Ros heeft ook belastend verklaard over Willem Holleeder, die wel geldt als verdachte in het onderzoek-Passage, maar niet terechtstaat in het huidige proces. Om hem op te pakken en te vervolgen was destijds te weinig bewijs. Justitie gebruikt de verklaringen van Ros ook voor het nog steeds lopende onderzoek naar de rol van Holleeder.

Besluit nieuwe kroongetuige liquidatieproces
Besluit nieuwe kroongetuige liquidatieproces (Foto: ANP)