Indringer Witte Huis kwam verder dan gedacht

De man die ruim anderhalve week geleden het Witte Huis binnendrong kon veel verder komen dan de Secret Service tot dusver heeft erkend. Dat heeft een Republikeins Congreslid maandag gezegd.

De 42-jarige Omar Gonzalez klom 19 september over het hek rond het Witte Huis en rende naar de ambtswoning van de president. De Secret Service zei dat hij bij een van de ingangen werd aangehouden, maar bronnen hebben tegen Congreslid Jason Chaffetz gezegd dat dit niet waar is.

Gonzalez rende het Witte Huis in en door de East Room, die zich vanaf de deur waar hij naar binnen ging halverwege de eerste verdieping bevindt. Vlakbij de Green Room werd hij aangehouden. Op zijn wilde tocht door het gebouw rende hij ook langs een vrouwelijke bewaker, aldus de bronnen.

"Ik ben bezorgd dat de beveiliging de afgelopen jaren slechter is geworden, niet beter", aldus Chaffetz.

Als de informatie van de bronnen klopt is de route die Gonzalez kon afleggen niet het enige dat niet klopt aan het verhaal van de Secret Service. Op de dag van het incident liet de dienst die belast is met de beveiliging van de president weten dat Gonzalez ongewapend was. Een dag later werd erkend dat hij een mes bij zich had.

Het hoofd van de Secret Service, Julia Pierson, legt dinsdag een getuigenis af voor de commissie van Chaffetz.