Proces tegen Canadese necrofiel van start

Het proces tegen de Canadese man die wordt verdacht van het vermoorden en ontleden van zijn Chinese minnaar Jun Lin is maandag van start gegaan. Luka Magnotta stuurde na de moord in 2012 lichaamsdelen van het slachtoffer per post naar scholen en politieke partijen.

De verdachte verklaarde in de rechtszaal onschuldig te zijn aan alle aanklachten. Verwacht wordt dat de verdediging stelt dat Magnotta ontoerekeningsvatbaar was toen hij Lin vermoordde. Magnotta staat terecht voor moord, lijkschennis, het publiceren van obsceen materiaal, het per post versturen van onbehoorlijk en obsceen materiaal en het lastigvallen van premier Stephen Harper. De voormalige pornoacteur wordt ervan verdacht een video op internet te hebben geplaatst waarop te zien is hoe hij het ontlede lijk steekt en er seks mee heeft.

De zaak kwam in het nieuws toen het hoofdkwartier van de Conservatieve Partij van Canada een pakketje met daarin een voet ontving. Diezelfde dag dook een afgehakte hand op in een postsorteercentrum. Het lichaamsdeel was geadresseerd aan de Liberale Partij. De andere hand en voet werden verstuurd naar twee scholen in Vancouver. Lins torso werd uiteindelijk teruggevonden op een vuilnisbelt.

Magnotta had toen inmiddels de benen genomen. Na een internationale klopjacht werd hij uiteindelijk in de Duitse hoofdstad Berlijn in de kraag gevat.

Aanklager Louis Bouthillier zegt te kunnen aantonen dat Magnotta al een half jaar voor de moord plannen maakte om iemand te doden en dit te filmen. Het proces neemt naar verwachting zes tot acht weken in beslag.