Werknemers chloorfabriek AkzoNobel blijven staken

De werknemers van de chloorfabriek van AkzoNobel in Rotterdam gaan voorlopig nog niet normaal aan het werk. Dat hebben de vakbonden maandag gemeld nadat zij hun leden hadden gesproken. "De werknemers zijn volhardend en zeer gemotiveerd om hun staking door te zetten." CNV Vakmensen, De Unie en FNV Bondgenoten willen tien procent meer loon voor het personeel.

Het personeel van de fabriek begon vorige week opnieuw met staken, nadat een eerste poging op 11 september was stopgezet. Twee grote afnemers probeerden de staking afgelopen vrijdag via een kort geding een halt toe te roepen. De rechter wees dat af maar schreef opnieuw een minimumproductie voor in verband met de veiligheid. Volgende week mag de productie bovendien nog verder worden teruggeschroefd: van 43 naar 33 ton chloor per uur. De maximumcapaciteit is 72 ton.

De vakbonden willen dat het 95-koppige personeel van Membraam Elektrolyse Bedrijf een aparte cao krijgt, zodat de forse loonsverhoging mogelijk wordt. Omdat de medewerkers nu onder de bedrijfscao van AkzoNobel vallen, verdienen zij veel minder dan personeel van concurrenten. AkzoNobel noemde de eis eerder 'monsterlijk'.