Ton schadevergoeding wegens chroomverf

Een oud-medewerker van de vliegbasis Twente heeft een schadevergoeding van honderdduizend euro gekregen omdat hij zonder afdoende bescherming met chroomverf heeft gewerkt. Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) in antwoord op Kamervragen van CDA en D66.

Defensie heeft in 2001 aansprakelijkheid erkend. Daarna volgde jarenlang gesteggel over de omvang van de schadevergoeding, zo blijkt uit de antwoorden. In 2008 is uiteindelijk een overeenkomst gesloten met de man, die tot eind 2007 bij Defensie in dienst was.

In totaal heeft Defensie tussen 1999 en 2011 in vijf gevallen aansprakelijkheid erkend voor gezondheidsschade erkend door chroomverf en andere middelen, meldt Hennis verder. Mogelijk hebben er nog meer zaken gespeeld, die niet in de archieven zijn terug te vinden. Pas sinds kort worden chroomverfzaken apart geregistreerd.

De afgelopen tijd is duidelijk geworden dat defensiepersoneel op grote schaal is blootgesteld aan verf met het kankerverwekkende chroom-6. Sinds maart hebben zich 515 medewerkers en oud-medewerkers gemeld die met chroomverf hebben gewerkt. Ongeveer twintig procent zegt gezondheidsklachten te hebben. Hennis laat de kwestie onderzoeken.