Onderzoek naar ongeluk monstertruck duurt dagen

De politie neemt de tijd in het onderzoek naar het fatale motorincident met een monstertruck in het Twentse Haaksbergen. Het onderzoek gaat zeker enkele dagen duren. Dat meldt de politie maandag.

"Het onderzoek gaat dieper dan alleen de afzetting op het plein", zegt een woordvoerder. "We gaan praten met getuigen en slachtoffers. Ook wordt nog forensisch onderzoek gedaan."

Bij het incident, waarbij een monstertruck inreed op toekijkend publiek, zijn drie doden gevallen. Vijf mensen zijn nog in levensgevaar. Achttien mensen zijn aan lichte verwondingen behandeld. Burgemeester van Haaksbergen Hans Gerritsen (PvdA) heeft de families van de slachtoffers maandag bezocht.

Eerder werd duidelijk dat de organisatie de richtlijnen voor een dergelijk evenement niet kende. Het publiek zat op ongeveer dertig meter van de truck, terwijl een afstand van minimaal veertig meter is vereist. "Tot het onderzoek is afgerond doet de politie daar geen uitspraken over", aldus de woordvoerder.

Ook is nog niet duidelijk wie voor het incident verantwoordelijk is. In het Radio 1 Journaal stelde Syan Schaap van het expertisecentrum Event Safety Institute maandagochtend dat de verantwoordelijkheid van het incident zou liggen bij de gemeente en de organisatie. In de vergunning die de gemeente heeft afgegeven staat echter dat zij op geen enkele manier aansprakelijk kunnen worden gesteld.

De politie vraagt getuigen om foto's en filmpjes van het incident op te sturen of te uploaden. Het is niet duidelijk hoeveel materiaal de politie al heeft ontvangen.

Op het gemeentehuis hangt de vlag halfstok. Daar is een condoleanceregister geopend. De eerste mensen hebben daar inmiddels een bericht achtergelaten. Op internet hebben rond 13.00 uur bijna duizend mensen hun steun betuigd. Op de plek van het ongeluk worden bloemen gelegd.

Om 20.30 uur wordt een bijeenkomst gehouden voor betrokkenen, meldt de gemeente maandag. "De gesprekken zijn hartverscheurend. De schok is groot en het verlies enorm. Als kleine gemeenschap hebben we de taak elkaar te steunen in deze moeilijke tijd. Wij leven intens mee met alle slachtoffers en geven gehoor aan de wens om snel bij elkaar te komen", aldus Gerritsen.

De bestuurder van de monstertruck zit nog in voorlopige hechtenis, aldus de politie. Later op de dag wordt duidelijk of hij vast blijft zitten, meldt RTV Oost. De truck zelf is maandagochtend weggesleept.