'IS niet in staat F-16's neer te halen'

De terreurorganisatie IS is voor zover bekend niet in staat vliegtuigen uit de lucht te schieten. Dat heeft commandant der strijdkrachten Tom Middendorp maandag gezegd op een briefing in de Tweede Kamer.

IS heeft in Syrië draagbare luchtverdedigingsysstemen buitgemaakt, en daarmee helikopters neergehaald. "Voor zover wij weten beschikt IS niet over zwaardere systemen waarmee ze vliegtuigen op grotere hoogte kunnen aangrijpen", zei Middendorp. Hij wees erop dat de Amerikaanse en Franse gevechtsvliegtuigen 'nog geen enkele hinder' hebben ondervonden bij het bombarderen van IS-stellingen.

De risico's voor de militaire trainers die naar Irak gaan, zijn volgens Middendorp beperkt. Er is een beperkte kans op ontvoering en andere incidenten. Dat de gevaren te overzien zijn komt vooral doordat de trainers aan het werk zullen gaan op een vaste, afgeschermde locatie buiten IS-gebied.

De Tweede Kamer wordt maandagochtend bijgepraat over de strijd tegen IS door onder anderen Middendorp, topambtenaar Wim Geerts van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof.

Het kabinet wil zes F-16's inzetten voor de strijd tegen IS, plus twee reservetoestellen. Daarnaast gaan er 130 militaire trainers naar Irak om Koerdische en Iraakse strijdkrachten op te leiden.