Democratieprotesten Hong Kong breiden zich uit

De protesten voor democratie in Hong Kong breiden zich uit. Op steeds meer plekken in de Chinese stad verschenen maandag betogers, sommigen met maskers en paraplu's als bescherming tegen het traangas van de politie. De Chinese regering heeft de protesten als illegaal bestempeld en steunt de hardhandige wijze waarop de politie zondag ingreep.

Net als zondag bezetten betogers straten en snelwegen, waardoor het openbaar vervoer op veel plekken stil ligt. Op meer dan tweehonderd routes kunnen geen bussen rijden. Meerdere in- en uitgangen van de metro zijn geblokkeerd door de demonstranten. De autoriteiten lieten weten dat sommige scholen maandag niet open zullen gaan.

Zondag zetten agenten traangas in een poging de betogers uiteen te drijven. Zeker 26 mensen moesten naar een ziekenhuis, maar de meeste betogers keerden al snel terug om hun protesten voort te zetten.

Aanleiding voor de protesten is de weigering van Beijing om de bevolking vanaf 2017 haar eigen leiders te laten kiezen. Er komen wel verkiezingen, maar de kandidaten moeten eerst worden goedgekeurd door Beijing.

De protesten begonnen als een initiatief van studenten, maar inmiddels hebben meer mensen zich bij de beweging aangesloten. De groep Occupy Central riep maandag Leung Chun-ying, de door Bejing gesteunde bestuurder van de stad, op af te treden. Volgens Occupy heeft Leung door niet te reageren op de eisen van het volk 'Hong Kong in een crisis gestort'.