[WK Wielrennen] Wereldtitel naar Pool Kwiatkowski

Michal Kwiatkowski is in het Spaanse Ponferrada wereldkampioen wielrennen geworden bij de mannen. De Pool reed in de slotronde weg en hield op de streep een seconde voorsprong over op de Australiër Simon Gerrans. Het brons ging naar de Spanjaard Alejandro Valverde.

Vroeg in de koers kreeg een kopgroep van vier met Kvasina, Savickas, Quintero en Polivoda een voorsprong van een kwartier. Maar nadat eerst de Polen en vervolgens de Italianen het tempo omhoog gooiden was deze voorsprong als sneeuw voor de zon verdwenen. De Italianen hadden geen topfavoriet meegenomen en probeerden al relatief vroeg voor chaos te zorgen in het peloton.

Dit lukte in eerste instantie door Fabio Aru en Giovanni Visconti in een kopgroep mee te sturen, maar die reikte niet ver. Dit evenals een poging van tijdritspecialist Tony Martin, maar ook hij werd weer gegrepen en kwam op het heuvelachtige en beregende parcours in het Spaanse Ponferrada in een kleine kopgroep terecht, die in de een na laatste ronde gegrepen werd.

Vervolgens was het aan de Italiaan Alessandro De Marchi, de Fransman Cyril Gautier en de Deen Michael Valgren Andersen om vooruit te gaan. Toen zij de bel van de laatste ronde hoorden sloot de Wit-Rus Kiryenka aan en had de groep een voorsprong van 50 seconden op het door Spanje en Polen aangevoerde peloton. Die voorsprong was voor het begin van de eerste klim van het laatste rondje al gehalveerd. De Nederlandse inbreng was tot dan toe vrij karig geweest. In het uit vijftig man bestaande peloton zaten enkel nog Bauke Mollema, Tom Dumoulin en Wout Poels. De overige renners waren al gelost of afgestapt.

Bovenop de 5,5 kilometer lange klim was de voorsprong van de vier koplopers nog tien seconden. Michal Kwiatkowski maakte als eerste de sprong naar de kopgroep en liet de helft van de groep direct achter. Enkel Andersen en De Marchi konden de Pool in eerste instantie volgen, maar zij moesten al snel de renner van Omega Pharma-Quick Step laten gaan.

Vanuit het peloton moest snel een reactie komen en eerst was het Joaquim Rodríguez die reageerde. Hij kreeg Philippe Gilbert, Simon Gerrans, Greg van Avermaet, Matti Breschel, Tony Gallopin en Alejandro Valverde mee. Mollema wist die groep net niet bij te houden. Bovenop de klim had deze groep negen seconden achterstand op Kwiatkowski, die vol bleef geven in de afdaling. De voorsprong slonk mondjesmaat, maar Gilbert moest in de achtervolging alles alleen doen.

Kwiatkowski bleef daar alsnog voor en boekte daarmee zijn mooiste zege in zijn carrière en mag het komende seizoen in de regenboogtrui rijden. Zilver was voor de Australiër Simon Gerrans en het brons was voor Alejandro Valverde. Matti Breschel werd vierde, terwijl Greg van Avermaet vijfde werd. Bauke Mollema was op de 18e plaats de beste Nederlander, terwijl Tom Dumoulin 22e werd.

Uitslag WK wielrennen

# Renner Nat Tijd
1 Michal Kwiatkowski Pol 6:29.07
2 Simon Gerrans Aus +0.01
3 Alejandro Valverde Spa z.t.
4 Matti Breschel Den z.t.
5 Greg van Avermaet Bel z.t.
6 Tony Gallopin Fra z.t.
7 Philippe Gilbert Bel +0.04
8 Alexander Kristoff Nor +0.07
9 John Degenkolb Dui z.t.
10 Nacer Bouhanni Fra z.t.
18 Bauke Mollema NED z.t.