Celstraf voor corrupte Indiase politica

De charismatische voormalige actrice en prominente politica Jayaram Jayalalitha is zaterdag veroordeeld tot vier jaar cel vanwege corruptie. Dat heeft de rechter bepaald. Ook moet ze een boete betalen van omgerekend 3,7 miljoen euro.

Jayalalitha was een invloedrijk figuur in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu. Ze zal door haar veroordeling moeten aftreden als eerste minister van die staat. Volgens de rechter in Bangalore stond haar rijkdom niet in verhouding tot haar bekende bronnen van inkomsten. De komende zes jaar mag ze niet meedoen aan verkiezingen.

Indiase politici worden zelden veroordeeld voor corruptie en het is nog zeldzamer dat ze daadwerkelijk de gevangenis in draaien.

Aanhangers zeggen dat de zaak tegen Jayalalitha een politiek complot is om haar in diskrediet te brengen. Bij de rechtbank waren zware beveiligingsmaatregelen getroffen. Meer dan vijfduizend politiemensen en paramilitairen hebben rond het gebouw een veiligheidslinie opgeworpen. In een omtrek van twee kilometer zijn alle wegen afgezet. Aanhangers van Jayalalitha hadden gedreigd met protesten.