[PL] Jagielka pegelt Everton naast Liverpool

Mister Liverpool Steven Gerrard leek in de Merseyside-derby match-winner te worden middels een rake vrije trap. Toen was daar plotseling de pegel van Phil Jagielka (1-1). Liverpool en Everton stonden er voor aanvang van de derby allebei beroerd voor op de ranglijst. Dat er inzet getoond ging worden stond dus vast, al was het maar vanwege de altijd aanwezige wens om de stadsrivaal op z'n plek te zetten.

De Reds begonnen sterk aan de wedstrijd en hadden eigenlijk de gehele eerste helft de overhand. Dat leidde tot mogelijkheden, maar het schortte vooral aan de afronding. Mario Balotelli dook hier en daar gevaarlijk op voor de goal, maar kwam er vaak net niet aan. De keren dat hij de trekker overhaalde ontbrak er overtuiging in het schot, zoals bij een vrije trap van een meter of dertig. Bij Everton keepte Tim Howard een puike partij. Zijn reddingen waren niet altijd even bijzonder, maar bij zo'n beetje elke kans van Liverpool voor rust stond hij op de juiste plek.

Ook Everton, waar Gareth Barry na zijn vroege gele kaart een aantal keren solliciteerde naar een tweede, kwam er af en toe gevaarlijk uit. Waar Liverpool nog wel op doel schoot, strandden de aanvallen van de bezoekers vaak nog voordat er een doelpoging kon worden ondernomen.

Romelu Lukaku, die de voorkeur had gekregen boven Samuel Eto'o, oogde dreigend, maar was slordig in de afronding. De beste mogelijkheid kreeg Everton na dik een halfuur toen Leighton Baines plots in de zestien de bal had en klaar wilde leggen voor de vrijstaande Lukaku. Dejan Lovren kon er namens Liverpool nog net op tijd tussen komen.

Aan het spelbeeld veranderde na rust weinig. De derby verwerd tot een duel dat blijkbaar een spelhervatting nodig had om de openingstreffer te foreceren. Zo geschiedde: Steven Gerrard - uitgerekend, dé clubicoon, schoot vanuit een vrije trap de 1-0 achter Howard, die er alleen nog een hand tegen kon krijgen.

Meteen na die goal stond Lukaku aan de andere kant oog-in-oog met Mignolet, maar kwam hij net tekort. Balotelli vergat een minuut later de wedstrijd op slot te gooien, toen hij van dichtbij op de lat schoot. Sterling, die Hibbert er op links finaal uitliep, had de Italiaan van een uitstekende voorzet voorzien.

In het laatste kwartier zocht Liverpool, onder aanvoering van invaller Coutinho, gretig naar de beslissende goal. Everton-manager Roberto Martinez wachtte, om onduidelijke redenen, tot de tachtigste minuut met het brengen van Samuel Eto'o. Het leek allemaal te laat voor een punt. Liverpool was druk bezig de 1-0 zege veilig te stellen.

Toen was daar opeens Phil Jagielka. De captain kreeg de bal op een meter of twintig van de goal in de voeten en ramde 'm op fenomenale wijze achter Mignolet. Hij dompelde daarmee de Liverpool-supporters in rouw en bezorgde Everton de morele overwinning. Dat Everton met het gelijkspel nauwelijks iets opschiet, doet daar niets aan af (1-1).