Beachvolleyballers naar halve finales Grand Slam

Tijdens het laatste grand slamtoernooi op de beachvolleybalkalender hebben zowel de Nederlandse mannen als de vrouwen hun favorietenrol in de kwartfinales waargemaakt en zich geplaatst bij de laatste vier. In São Paulo slaagden Christiaan Varenhorst en Reinder Nummerdor er bij de mannen in, net als Marleen van Iersel en Madelein Meppelink bij de vrouwen.

Varenhorst/Nummerdor, als dertiende geplaatst, mochten door groepswinst direct instromen bij de laatste zestien. Daarin werd vrij simpel gewonnen van het Amerikaanse duo Mayer/Brunner, waarna in de halve finale afgerekend moest worden met Volkan Gögtepe en Murat Giginoglu. De Turken waren als 26e geplaatst en het verschil was na een half uur duidelijk: 21-19, 21-14.

Voor de Nederlanders is het een gouden kans om een grand slam te winnen. De eerste vijf geplaatste duo's zijn namelijk allemaal al uitgeschakeld. In de halve finales nemen ze het zaterdag op tegen Josh Binstock en Sam Schachter, de nummers 23 van de plaatsinglijst. Wereldkampioenen Robert Brouwer en Alexander Meeuwsen dolven in de achtste finales met 2-1 het onderspit tegen Schalk/Saxton uit Canada.

Varenhorst en Nummerdor in actie tijdens het toernooi in São Paulo (Foto: Getty)

Meppelink en Van Iersel moesten zich via de tussenronde plaatsen voor de achtste finales, door te winnen van Ukolova/Moiseeva, de Russische nummers 20 van de plaatsingslijst. Het Nederlandse duo, nummer 9 op de lijst, maakte vervolgens met 21-15, 21-14 korte metten met Goricanec/Hüberli (14) uit Zwitserland. In de kwartfinale lieten ze zich niet verrassen door Melissa Humana-Paredes en Taylor Pischke: 21-16, 21-15. Het als 18e geplaatste Canadese duo won een ronde eerder van Rimke Braakman en Jantine van der Vlist.

In de halve finale nemen Meppelink en Van Iersel het zaterdag op tegen Marta Menegatti en Viktoria Orsi Toth, de Italiaanse nummers elf van de plaatsingslijst. Net als voor de mannen hebben ook de vrouwen een goede kans om een groot toernooi te winnen. Naast henzelf zijn alleen de Braziliaanse dames Larissa França en Talita Antunes (7) nog over van de tien hoogst geplaatste duo's.