'Russische boycot nekt telers appels en peren'

De prijs die telers voor appels en peren krijgen is door de Russische boycot op fruit gehalveerd. Voor een onbekend aantal telers is faillissement aangevraagd. Dat meldt de NOS zaterdag op basis van het Groentenfruit Huis.

Volgens het Groentenfruit Huis is het probleem dat goedkopere Poolse appels en peren de Nederlandse markt overspoelen. Dankzij de Russische boycot kan dat fruit niet meer de Russiche grens over, maar komt het op de Europese markt terecht. Het fruit is goedkoper, omdat het met een lagere kostprijs is geteeld. In totaal gaat het om achthonderdduizend ton aan appels en peren. Nederland exporteert zelf niet naar Rusland.

Het telen van een kilo appels of peren kost in Nederland ongeveer veertig cent. Deze prijs krijgen de telers ook als er veel aanbod is en daar wordt rekening mee gehouden. Een fruitteler die een miljoen kilo appels en peren produceert heeft bij een prijsdaling van tien tot vijftien cent een verlies dat kan oplopen tot honderdvijftigduizend euro.

Het afgelopen jaar werd 314 miljoen kilo appels en 327 miljoen kilo peren geoogst, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal is vorig jaar elf procent meer appels geteeld dan een jaar eerder. De perenoogst steeg met 64 procent.

De Europese Commissie spreekt maandag over een mogelijke steunmaatregel voor tuinders die door de Russische boycot geld mislopen. Nederlandse telers konden een schadeclaim indienen.

Een eerste regeling van de commissie, waarbij 125 miljoen euro werd vrijgemaakt, voldeed niet. Sommige lidstaten dienden extreem hoge claims in, die vele malen hoger waren dan de normale export naar Rusland. Een nieuwe maatregel moet dat voorkomen.