VN-aanklager eist levenslang voor Karadzic

Radovan Karadzic moet levenslang krijgen. Dit eist hoofdaanklager Serge Brammertz van het Joegoslavië-Tribunaal in het genocideproces tegen de ex-president van Republika Srpska. Dat blijkt uit een document dat het VN-hof in Den Haag vrijdag heeft gepubliceerd, vooruitlopend op de mondelinge slotpleidooien in de rechtszaak, die volgende week worden gehouden.

Karadzic is aangeklaagd wegens onder meer zijn rol bij de genocide na de val van de Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995. De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat konden toen niet voorkomen dat het Bosnisch-Servische leger duizenden moslimmannen en -jongens doodde.

De aanklagers achten bewezen dat Karadzic al voor de val van de enclave heeft meegedaan aan een genocidaal plan tegen de moslims van Srebrenica. In eerdere rechtszaken was gesteld dat de beslissing tot de massaexecuties pas in de nacht van 11 op 12 juli 1995 is genomen. Karadzic' legerleider, generaaal Ratko Mladic, was toen verbolgen over het verloop van een gesprek met Dutchbat-commandant Thom Karremans en vertegenwoordigers van de burgers van Srebrenica.

Karadzic is ook aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden tijdens de belegering van Sarajevo en misdaden tegen de mensheid in de kampen. Als de rechters de verdachte aan een 'substantieel deel' van die misdaden schuldig achten, dan is levenslang 'de enige gepaste straf', aldus de aanklagers.

VN-aanklager eist levenslang voor Karadzic
VN-aanklager eist levenslang voor Karadzic (Foto: ANP)