Open tbc bij vijf asielzoekers Brabants azc

Bij vijf asielzoekers in het asielzoekerscentrum in het Brabantse Overloon is open longtuberculose vastgesteld. De bewoners zijn geïsoleerd en zijn begonnen met een medicijnkuur, meldt de gemeente Boxmeer vrijdag.

De vijf zijn allemaal volwassen. De GGD Hart voor Brabant onderzoekt de mensen met wie zij intensief contact hebben gehad, in dit geval medebewoners, medewerkers en eventuele vrijwilligers van het azc. Afhankelijk van de resultaten van dat onderzoek wordt mogelijk ook gekeken naar de mensen met wie de bewoners minder intensief contact hebben gehad.

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. De tuberculosebacterie kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken. De bacterie is overdraagbaar als iemand met open longtuberculose de bacterie uithoest en een ander de bacterie inademt. De kans is dan vijf procent dat deze persoon de ziekte binnen twee jaar krijgt. In een grote ruimte is overdracht op deze manier nagenoeg onmogelijk, in de buitenlucht is de kans op overdracht nihil.