'Pensioenpremies kunnen wel degelijk dalen'

Als de pensioenpremies vanaf 1 januari niet dalen of zelfs stijgen, is dat een gevolg van de economische omstandigheden en niet van wijzigingen van de pensioenregels. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dat vrijdag in reactie op kritiek van de Pensioenfederatie dat de nieuwe regels te streng zijn en leiden tot hogere premies.

Naast de economische omstandigheden spelen ook beslissingen van sociale partners om pensioenregelingen op sommige punten anders in te vullen mee bij een eventuele stijging, vindt het ministerie.

Koepelorganisatie Pensioenfederatie ondervroeg een aantal fondsen over de gevolgen van de nieuwe regels vanaf 1 januari. Die zouden een negatief effect hebben op de premies, antwoordde een meerderheid. Fondsen moeten vanaf volgend jaar hogere buffers aanhouden. De extreem lage rente in de eurozone speelt de fondsen parten omdat ze minder rendement op obligatiebeleggingen halen. Ook die factor kan tot premiestijgingen leiden, waarschuwt de Pensioenfederatie.

Het Centraal Planbureau kwam bij een eerdere doorrekening van de plannen tot de conclusie dat de premies volgend jaar wel kunnen zakken. Het CPB stelt dat 'de inschatting van de Pensioenfederatie niet spoort met de recente CPB-raming. Het CPB herkent de cijfers van de Pensioenfederatie niet'. Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) verwacht dat de premies volgend jaar wel degelijk omlaag kunnen. "Dat zal verschillen per sector en per fonds maar die ruimte is er zeker. Het zou het koopkrachtherstel ondersteunen", zei hij vrijdag.

Het nieuwe financiële toetsingskader (FTK) van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) moet volgens het ministerie leiden tot een 'meer evenwichtige verdeling van het pensioenvermogen over generaties'. Het CPB gaat uit van een premiedaling van elf procent tot 2017.