Cadel Evans kondigt afscheid aan

Cadel Evans is bezig aan zijn laatste maanden als wielrenner. De 37-jarige Australiër zet begin februari een punt achter zijn carrière, maakte hij donderdag op een persconferentie in het Spaanse Ponferrada bekend. Evans boekte zijn grootste succes in 2011 met de eindzege in de Tour de France. Twee jaar eerder was hij in Mendrisio wereldkampioen wielrennen op de weg geworden.

De aankondiging van Evans komt niet als een verrassing. De renner had een aflopend contract bij BMC en liet eerder al doorschemeren er mogelijk een punt achter te zetten. Begin volgend jaar zal hij in dienst van de ploeg in eigen land nog de Tour Down Under en de Great Ocean Race rijden. Daarna krijgt Evans bij het bedrijf een functie als wereldwijd ambassadeur aangeboden.

Evans geldt als een van de beste ronderenners van deze eeuw. Naast zijn eindzege in de Tour van 2011 stond hij in 2007 en 2008 in Parijs als nummer twee op het eindpodium. Verder werd hij derde in de Giro d'Italia (2013) en de Vuelta a España (2009).

Cadel Evans stopt met wielrennen (Pro Shots/George Deswijzen)